male price o velikom svijetu

četvrtak, 02.10.2008.

Dvorci u kojima je stanovala Trnoružica - Bosiljevo i Novigrad

Kako sam se u prethodnom izletu oduševila našim dvorcima, vrijeme je bilo i za upoznati one manje ušminkane. Ova bici tura nudila nam je posjet čak 2 dvorca, od kojih jedan propada a drugi je u fazi rekonstrukcije. Poslužili smo se odličnim kartama i vodičem kojeg je objavila Karlovačka županija na svojim stranicama.
Ovu turu mogu odvoziti baš svi, jer nije preduga (negdje oko 36 km) i nema nekih značajnijih uspona ili spusteva.

Krećemo iz Netretića i lagano se spuštamo prema Vukovoj Gorici put Bosiljeva. Pejsaž je, blago rečeno, idiličan od samog početka cool cerek



Putem prolazimo kroz sela koja su puna napuštenih kuća.


Nije baš za očekivati da će se putem naći neki kafić ili restoran, sela su poprilično prazna smokin


Uskoro stižemo do Bosiljeva i dvorca koji me najviše interesirao. Na žalost to nije jedan od onih dvoraca čijim se fotografijama pune prospekti turističke zajednice tuzan. Nisam nigdje vidjela ni putokaz koji vodi prema njemu.



Ulaz u sam dvorac već neko vrijeme nije moguć. Možda je tako i bolje, pošto čitam da je lokalno stanovništvo kralo kamenu građu koju bi zatim ugrađivali u svoje vrtove lud

Dvorac Bosiljevo već je dugo na meti vandala, a ujedno i odličan primjer kako se uništava kulturno blago.




Dvorac, čiji su prvi vlasnici bili krčki knezovi, a kasnije i Frankopani, u prošlosti je bio simbol bosiljevačkog kraja, a osobit pečat davao je i podatak da se upravo u Bosiljevu rodio Fran Krsto Frankopan.
Tijekom stoljeća, zub vremena učinio je svoje, da bi nakon Drugog svjetskog rata komunisti dvorac oduzeli obitelji Kozulich. Tada je započelo i crno doba za dvorac Bosiljevo - uništavanje i krađe.

Stariji mještani svjedoče kako je u tim komunističkim vremenima iz dvorca nestajalo pravo blago - od prekrasnih dijelova posuđa, do komada namještaja, slika i kipova.
Ništa bolja vremena ne doživljava dvorac ni u razdoblju hrvatske samostalnosti. Prije dvije godine vandali su upali u ionako pust dvorac i uništili kamenu ogradu. I dan danas u dvorištu dvorca mogu se vidjeti razbacani kameni blokovi.



Ovo mi je definitivno jedan od najljepših dvoraca kod nas.

Pred više od desetljeća poduzetnik Siniša Križanec potpisao je ugovor o zakupu i počeo obnovu, no zbog denacionalizacije, neučinkovitosti pravosuđa i zakulisnih igara Bosiljevo je još bez upravitelja, a kamoli (pre)uređenja u prestižno turističko zdanje.


Ne znam što se u međuvremenu dešavalo, ali prema zadnjim informacijama, dvorac ponovo pripada općini Bosiljevo. Nadajmo se da će oni nešto napraviti od ovog prekrasnog zdanja, u najmanju ruku zaštititi ga od danjeg propadanja.

Zanimljivi članak i fotografije dvoca možete naći ovdje.



Nakon Bosiljeva, dolazimo već do standardnog pitanja "kamo dalje" zubo



I tako kroz još jedan red napuštenih sela ....


... konačno stižemo i do Beča coolcoolcool


Prekrasna rijeka Dobra cerek




... ostaci vodenica


mir i prekrasna priroda


Dio uz rijeku Dobru vodi kraj Novigrada gdje se nalazi dvorac numero due. Mnogi su ga možda već vidjeli s autoceste, 50ak km od Zagreba.



Ruševine staroga grada u blizini mosta preko Dobre ostaci su Frankopanskoga grada koji je poslije urote opljačkan. Poslije je pripao generalu Herbersteinu koji ga daruje malteškome redu, a oni ga prodaju Patačićima. Zapušten stradao je u II. svjetskom ratu. Pored grada vodi stara Karolinska cesta i dalje preko rijeke Dobre i kamenog mosta građenog početkom 18. stoljeća zajedno s Karolinom (1726-1730.g.) S druge strane rijeke Dobre nalazi se staro Crkveno selo (danas Novigrad) sa župnom crkvorn Uznesenja Marijinog, starom školom i općinom, što govori o adrninistrativnoj važnosti Novigrada u prošlim vremenima.






Na svu sreću, dvorac se obnavlja i više se o tome može ovdje pročitati.







Do Netretića, ostaje nam još nekoliko zanimljivih sela. Ne sjećam se da li sam ikada vidjela potkivačku radnju uživo smokin




Sljedeći izlet je by foot: kanjon Male Paklenice wave


- 10:57 - Komentari (6) - Isprintaj - #