male price o velikom svijetu

petak, 13.06.2008.

Staza bistrooke Lucije

Kao što sam prethodno spomenula, prebacujemo se na napokon na dva kotača naughty.

Jedna od mojih najdražih destinacija za ovu vrstu rekreacije je definitivno Istra. Na stranici Istra bike pronaći ćete sve potrebne informacije, od karata, altimetrije, opisa staza etc ... thumbup

U ovoj turi ipak se našao mali dašak planinarstva, no o tome malo kasnije cool.

Ajmo krenut pjeva. Naša staza počinje u Labinu, u kojemu ja nisam nikad prije bila pa sam se odmah oduševila starim gradom. Super je! cerek



U povijesnom centru na vrhu brda moći ćete se diviti uglavnom građevinama sačuvanim iz doba vladavine Venecije, kao što su prelijepa gradska vrata San Fior, gradska loža, palače Franković, Manzini, Scampicchio, Negri i Battiala-Lazzarini (Narodni muzej), ili pak arhitekturi s kraja 19. stoljeća.




Labin je puno stariji grad nego što se to u prvi mah čini! Izrastao na ilirskoj gradini čiji postanak seže čak 2000 godina prije Krista, Labin - rimska Alvona, nekoć poznat i kao bastion istarskog rudarstva danas je, međutim, grad umjetničkih galerija i atteliera, a njegovi su obližnji rudnici (nekadašnji ugljenokopi) izvan gradskih zidina pretvoreni u podzemni grad umjetnosti, u njima se dešavaju najznačajnije manifestacije suvremene umjetničke scene (Labin Art Republika)




Iz Labina idemo prema jugu, kroz mjesta za koja nikad nismo čuli, a kamoli ih vidjeli pa uživamo u vožnji kroz nove krajolike i pogledu na zaljev Rašu.



Sumnjam da bismo ikada prošli kroz mjesta kao što su Salakovci, Rovinježi, Knapići itd ... zubo

Naš (nazovi) cilj bilo je selo Skitača, gdje se nalazi istoimeni planinarski dom na 425 mnv. Do gore vodi poprilična uzbrdica, a sunce je zapržilo pa je tu i tamo trebao poneki predah s moje strane smokin



Skitača se nalazi na jugu Labinskog poluotoka, s čije visine puca široki vidik na Kvarnerski zaljev, na blagoj nizini zaštićenoj od bure, između 4 planinska vrha – Goli (536 mnv), Oštri (531 mnv), Brdo (475 mnv) i Orlić (470 mnv). Sa rubova se otvara pogled prema Medulinu, Puli i Veneciji, otocima Veli Lošinj, Mali Lošinj, Cres, Krk, Velebitu, Gorskom Kotaru, Rijeci. Na drugoj strani pogled seže do vrha Učke, starih gradova Labina i Plomina i razvedenih obronaka kontinentalne Istre.




Mjesto osebujnog imena vlaškog porijekla, a koji označava ljude koji se sele – skitaju, stasalo je u 15. st. od dijela doseljene karavane Istro - rumunja koji su bježali pred Turcima, a svoj vrhunac doživjelo između dva svjetska rata kada je brojalo čak 350 duša. Tada je Skitača imala prodavaonicu živežnih namirnica, trafiku, gostionicu, osnovnu školu.Danas je skoro napušteno i u njemu stalno žive tek 4 čovjeka, iako ga svakim danom posjećuje sve više izletnika i hodočasnika tokom cijele godine.




Skitača je danas zaspala ljepotica gdje civilizacija nije ostavila svog dubljeg traga, stara arhitektura, kuće zidane u kamenu, suhozidi i staze u kamenoj goleti okružene tišinom, svježim zrakom i predivnim pogledom čine ljepotu koju treba vidjeti i osjetiti.



Usred sela nalazi se planinarski dom. cerek



Super je plejs a i ima se kuda za hodat. Pl. kuća Skitača je inače jedna od kontrolnih točaka na Labinskom planinarskom putu (LPP), koji vodi od Sisola, preko Plomina, vrha Standara, Labina, Oštrog vrha i Skitače do Crne punte.



Zanimljiva je manifestacija Long walk day kojom se u jednom danu obilazi cijeli LPP.



Skitača ima svoj fenomen, svoj misterij kojeg svakog dana posjećuje sve više hodočasnika iz svih krajeva Europe i šire.Na obližnjem brdu skriva glasoviti izvor ljekovite vode u stijeni.

Na žalost, za nas neupućene ne postoji nikakav smjerokaz gdje bi taj izvor mogao biti. Vidjeli smo neke ljude na obližnjem brdašcu (vrh se i zove Brdo smijeh )pa smo se uputili tamo.

Vrh je odličan vidikovac.


Gore je križ, no stijenu s izvorom nismo našli. rolleyes. Kasnije smo saznali da izvor je na tom vrhu, ali treba se malo spustit niže zubo.



Legenda koja se predaje iz koljena na koljeno već stoljećima govori da je Sveta Lucija hodajući svijetom došla do stijene na rubu sela Skitače. Umorna je sjela na stijenu gdje je i zaspala. Kada se probudila iduće jutro opazila je kraj sebe tek nastali izvor na kome je umila svoje oči. Od tada taj izvor neprestano teče a vjernici su uzimali tu vodu i milovali svoje oči, pogotovo oni koji su bili slabovidni.
Izvor nikada ne presušuje čak ni u vrijeme najjačih žega usred ljeta kada se na Skitači temperatura diže i do 40 stupnjeva.U cijelom tom kraju nema nigdje niti jednog izvora vode osim tog malog izvora koji se nalazi na vrhu brda. I danas Skitača nema dotoka vode već je svaka kuća u povijesti obavezno gradila bunare gdje se za vrijeme kiša sa krovova skupljala kišnica ili se voda morala dovoziti na Skitaču. Izvor koji izvire na vrhu brda, i ne u njegovom podnožju, svakako je fenomen kojeg je vrlo teško objasniti. Upravo zbog toga ljudi vjeruju da se radi o suzama Svete Lucije.



Od Skitače slijedi ludo dobar spust po serpentinama i dalje se vraćamo prema Labinu uz more (ili dosta iznad njega zubo).



Cesta ide stalno gore-dole pa je potreban još koji predah uz cestu smijeh


Staza je za preporučiti svakome, uz obaveznu upotrebu karte.
Evo i malo tehničkih detalja (preuzeto sa istra bike stranice):

Dužina staze: 38.7 km
Polazna točka: Labin - trg staroga grada
Krajnja točka: Labin - trg staroga grada
Težina staze: teška (s ovime se baš ne bih složila, nije baš tako teškasmokin)
Visinska razlika: 990 m
Najviša točka: 451 m
Najniža točka: 2 m
Tip staze: asfalt
Vrijeme vožnje: 1:30 - 2:00 h
Asfalt: 38.7 km 100%
Makadam: 0 km



Next: bajkamo po Žumberku wave


- 10:06 - Komentari (6) - Isprintaj - #