male price o velikom svijetu

srijeda, 26.09.2007.

U posjeti Kralju na krovu Dežele

Na Triglav smo se spremali već dugo vremena, no nikako da se svi uskladimo. Na kraju smo se u zadnji čas uspjeli dogovoriti da idemo vikend odmah nakon našeg povratka iz Crne Gore. Prognoza je bila odlična, nije bilo šanse da vikend provedemo sjedeći doma cool. Ovo je jedna mala priča u slikama kako je to izgledalo.



Dogovoren je bio uspon sjevernom stranom po Poti čez Prag. Polazak je kod Aljaževog doma, u dolini Vrata.



tradicionalno mjesto za slikanje


na početku staze susrećemo se s prvim klinovima


dolina Vrata duboko ispod nas


još malo i eto nas u Staničevom domu


prekrasno jutro, dan kasnije, pogled na dom i Triglav u pozadini


krećemo prema Triglavskom domu na Kredarici


pogled puca na sve strane


evo doma


Unatoč mom ne baš kratkom planinarskom stažu, ovo mi je bio prvi uspon na Triglav. Do tada sam se načitala i naslušala raznih priča o prestrašnosti samoga uspona. Ovaj put sam naučila da naša vlastita percepcija stvarno zna zbijati gadne šale s nama. S Kredarice je uspon na Mali Triglav izgledao strašno strm, gotovo nemoguć. Kad smo krenuli, vidimo da je put sav osiguran sajlama i klinovima a i uklesane su i stepenice u stijeni. Lekcija je naučena; ne daj se zastrašiti onim što vidiš, na kraju nije uopće tako teško kao što izgleda.



Kredarica u dubini


O prelasku preko grebena također kolaju mnoge priče: vrtoglavice, greben širine usne harmonike, prestrašne provalije s obiju strana itd ... rolleyes
Taj famozni greben je cijelim putem širok minimalno metar, ako za one sa strahom od dubine, postavljen je gelender po cijeloj dužini pa se možete osiguravati. Mi nismo imali tih problema, iako smo nosili svu potrebnu opremu sa sobom. Osiguranje nas prati skroz do Aljaževog stolpa.

pogled kroz prozor


Zimski usponi su, naravno, skroz druga priča, no o tome ćemo drugom prilikom (ako ove zime bude snijega cool).



na vrhu






Nakon toliko odgađanja i dogovaranja i uštimavanja termina, Triglav je napokon pao party. I bili smo sretni zbog toga, jako cerek. Odmah sam razvila action plan za sljedeći uspon na Triglav za sljedeću godinu cool. Do tada, još ćemo mnogo puta posjetiti Alpe, nadam se već kroz koji tjedan cerek

U sljedećem postu idemo u Gorski kotar, ali ne gojzericom već biciklom wave

- 12:59 - Komentari (15) - Isprintaj - #